keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Todellisuus

Lumen kirskuntaa töppösen alla ei voi olla rakastamatta. Se on jotenkin niin kouriintuntuvaa, samoin kuin pakkanenkin, jota minun on melko vaikeaa rakastaa. Välillä tuntuu, että tämä etelän talvi on Luojan kiusantekoa minua kohtaan, vaikka niinhän sitä sanotaan, että ei Jumala ole kiusaaja pahuuteen. Eli ei siis ole kyse kiusanteosta, tai sitten tämä pakkanen ei ole pahuutta. Jälkimmäistä on vaikeampi uskoa.

Joukahainen uhosi valtavanhemmilleen, "lähteäksensä käkesi, tullaksensa toivotteli noille Väinölän tuville kera Väinön voitteloille". Vanhemmat kielsivät, mutta poika ei kuunnellut. "Siellä silma (sinut) lauletahan, lauletahan, lausitahan, päin lumehen, suin vitihin, kourin ilmahan kovahan, käsin kääntymättömäksi, jaloin liikkumattomaksi".

Minua ei kukaan pidätellyt, noin niinkuin periaatteessa, kun Oulusta kaipasin aikanani etelään. Kukapa olisi osannut varoittaa 20 asteen pakkaslukemista. Keljuttaa, kun emme ole päässeet Villa Roosiammekaan lämmittämään, kun minun iltani vierähtävät tuolla verstaalla keittiön kaappien kimpussa. Yhden, sen helpoimman, tein jo, ja olen tyytyväinen. Sillä tyytyväisyys on kodin onni. Mutta mitä ruususeen tulee, niin jos sitä ei lämmitä, putket jäätyvät myös talon sisältä. Maan sisällä on sentään vastus, jolloin jäätyneen putken saa auki kun laittaa töpselin seinään.

Mutta pönttöuunin saimme ehjäksi, ja se lämmittää mieltä. Viileyteen olemme orientoituneet täällä vanhassa paikassa jättämällä alakerran patterit nolla-asentoon kesän jäljiltä ja ihmettelemällä, että on, on kylmä. Totuushan on, että toisinaan, oikein kovalla pakkasella, siellä voi olla vielä vähän kylmempää, jos lämmitystä laiminlyödään. Me aloitamme Mysa Rönnillä (IKEA) sekä Ruskovillan kerrastoilla. Villasukkia saimmekin jo pesämunan verran. (Hassu sana tuo pesämuna, kun yleensä sillä viitataan mammonaan. Mutta saa mammonankin kuulostamaan sympaattiselta, jos haluaa.)

Sibeliuskilvan finaalit soivat jo. Iivosen soitto oli minun mielestäni aika sievää, mutta en kuunnellut sitä kovin intensiivisesti. Tämä sivulause siksi, että kuulin rouvaltani, että sitä oli kehuttu tuliseksi tai tuiskahtelevaksi tai miksilie.

S.

5 kommenttia:

  1. Hahaa, en tiennytkään että myös sinulle kylmyys on elementtinä vastenmielinen (eikös kylmyys voi olla elementti jos tulikin kerran voi?). Nimittäin itse olen moneen kertaan pienen ikäni aikana kapinoinut luojan luomistyötä vastaan täällä pohjolan kylmissä oloissa, viimeksi eilen.

    Kuumuus taas ei tiettävästi ole koskaan aiheuttanut harmaita hiuksia minulle; viime kesä oli esimerkiksi aivan mainio.

    Mikähän on suhteesi kuumuus-elementtiin, Samppa?

    O.

    VastaaPoista
  2. Mikä se elementti on? En ole sitä koskaan ymmärtänyt.

    VastaaPoista
  3. Lainaan Wikipediaa ennen kuin S. ehtii:

    Elementti voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

    - elementti, klassismin alkuaine
    - perusosa, perusaines, perustekijä
    - sähköpari
    - matemaattinen alkio
    - olotila, paikka
    - rakentamisessa käytettävä valmisosa: esimerkiksi pienelementti, suurelementti tai tilaelementti


    Näistä kaksi ensimmäistä on ainakin minulla eniten käytössä - kun tarkemmin selaili Wikipediaa niin huomasi neljän peruselementin koostuvan osittain myös kuumuudesta (Tuli koostuu kuivasta ja kuumasta).

    O.

    VastaaPoista
  4. Ensinnäkin: kuulun myös joukkoon kylmäkammoiset. Fanitan kesää.
    Toiseksi: Olen kirjoittanut joskus limerikin.
    Kolmanneksi: Ihailen sua Samppa. Luotat sanan voimaan. Olet oikea sananiekka! Luen töikseni tekstejä, jotka ovat useimmiten varsin keskeneräisiä. "Ei jaksa ajatela", kuulin yhtenä päivänä, kun kehotin kirjoittamaan pohdiskelevan kirjoitelman. En voinut olla sillä hetkellä ajattelematta käsitettä nykynuoriso.

    Minna

    VastaaPoista
  5. Minna hyvä, kiitos; mehän olemme pohtineet aiemminkin sitä, olimmeko me (Maukkajane) samanlaista nykynuorisoa kuin tämä nykyinen, joka käy samoja kouluja, joita me kävimme taannoin.

    Mutta olen kyllä tiukasti sitä mieltä, että tässä nykymenossa on syvällä rakenteellisesti sellainen laiskistava elementti tai ominaisuus, joka ajaa kansan passiiviseksi. Sitä passiivisuutta, jota ajan takaa, kuvastaa erinomaisesti tuo "Ei jaksa ajatella" -kommentti. Olen esittänyt aiemminkin pohdinnan ääneen, että onkohan kirjastoista lainattavien kirjojen määrä vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana, ja teen sen taas. Onkohan?

    VastaaPoista