tiistai 4. tammikuuta 2011

Mää oon täälä Oulusa. Eilettäin tultii. Ossaan kulukia täälä joka paikkaan vaikka unissani. Mää muistan kaikki kavut ja tiet ja tiijän misä pittää vaihtaa kaistaa ja misä on ykssuuntane ja mihin kannattaa parkkeerata ja misä ruukataan käyvä kahavilla. Ja ku mää menniin täkäläiseen lastevaatekauppaan, nii siellä oli kauhuasti puolituttuja rouvia, ja osa ei ollu ollenkaa tuttuja mutta jotenki tutun näkösiä, ja ne kälätti keskenää ja hiplas lastenvaatteita ("vähäkö ihana, ja siis niin ihana tääki") ja supatti vähä meleko tutun myyjänki kans, enkä mää tienny pitäskö niitä tervehtiä vai olisko muina miehinä, ja olikohan tuoki mun riparilla vai oliko tuo sen pikkusisko. Ne puhu oikiasti leviää oulua, enkä mää ossaa semmosta matkia vaikka mää kauheena yritän. Niitä rouviaha on joka paikasa, ja sehä on semmonen rasittava ja samalla sulone oululaine ilimiö. Ko mää kyssyin siltä myyjältä, että minkä takia tuo Muhoksen villa on menny kiinni enne aikojaa, nii se vaan vastas että "Ne on teheny tylyt. Niiltä olloppunu kunto."
 
Mää oon asunu täälä ikäni, kolokytä vuotta. Oha se semmoselle kova kollaus lähtiä muualle. Kyllähän muaki vähä huvittaa järvikiskat ja Puokkarin koirankusettajat ja naapurin Esa, joka aina pessee taksia ja kyssyy että "Mitä Risitiina?" ja kertoo ku se on kuskannu Nokian pomoja, mutta ihimine on jostaki kotosi hyväsä ja pahasa. Ja josaki sillä on suku. Sukuki on parrain ja pahin. Eikä se oo pelekästää se, että mää tunnen Oulun, ko Ouluki tuntee munt. 

K.

7 kommenttia:

  1. Risitiina puhhuu nyt iha levottomia! Täälä o Risitiinan paikka ja Risitiinalla o täälä iha hyvä. Täälä Turussaki. Ihania ihimisiä ja kaunein luonto mitä kuvitella voi! Eikä yhtää sääskiä! Tuu äkkiä takas. Sukuki tuntuu rakkaalta ku kaukaa kattoo.

    T. yks ystävä, joka o asunu 11 vuotta Turuus tai Turkkuses tai ihan miten vaan ja nii mainiosti viihtyy!

    VastaaPoista
  2. Kuule, täälä Oulusa on meleko kotosaa. Ihimiset niinku puhhuu sammaa kieltä.

    VastaaPoista
  3. Niin tuttuja ajatuksia. Tuota se on, ku puolet syvämmestä on Oulusa - vaikka voi sitä muuallaki asua, minä ainaki oon oppinu asumaan Hesasa eikä ees tunnu ilikiältä :)

    VastaaPoista
  4. Sitte ku on asunu Oulusa enempi aikaa ku sielä mistä on kotosin niin sitte alakaa tuntua että tää onki parempi ku se entinen paikka. Murre menee sekasi ja kohta ei tiiä mitä murretta puhhuu. Koti on siellä mihin on mukava mennä asumaan. Ne voi olla ne tutut seinät tai se tuttu paikka ja oudot seinät.
    Mää oon asunu Oulusa jo 24 vuotta ja ikää on 42 vuotta. Eli enempi täälä ku kotipaikasa

    VastaaPoista
  5. Justiinsa, ja ohan lounaasa hienommat maisemat ku täälä, mutta eihä ihiminen pelekistä maisemista elä. Täälon kaikki niin kauhian tuttua, kaupan myyjätki ja pienet erikoisliikkeet ja takapihojen oikopulut ja parhaat vattupuskat ja suvun menneisyys. Ohan se tuttuus samalla ärsyttävvää, mutta oi kuinka kotosta. Ihimiset on tutumpia napin alta, ja kyllä se leviä puhetapakin on ihanaa ja myös tapa olla on tuttu.

    Mää aattelin, että olisin ylypiä ja veisin mukanani leviän murteen sinne lounaiskolokkaan, niin ettei kenenkään ees tarttis kysyä mistäpäin ollaan muutettu. Olis niin mukavaa olla reilusti oululainen. Mutta kyllähän mää tiijän ettei se multa onnistu. Mää olen semmonen ammeepa, siellä se kieli ihan huomaamatta sitten muokkautuu ja svaa-vokkaalit jää pois.

    VastaaPoista
  6. Hyvä murrenäyte!
    Se on kuule ihan tieteellisesti todistettu, että kun on poissa omalta murrealueelta, murre laimentuu. Mutta kannattaa yrittää sitkeesti!

    On se vaan kumma, että kun käy omilla laajoilla lakeuksilla, sydän alkaa sykähdellä kummasti. Tulee jsut noita tunteita, että mää tunnen nää polut ja ihimiset. Mielenmaisemaltani taidan olla ikuinen pohjalainen, vaikka tuskin koskaan vielä olen suunnitellut muuttoa kotiseuduilleni.

    VastaaPoista
  7. Melekeen tuli Ouluu ikävä ku sua luin. Sitte mää havahuin, että se o nostalkiaa vaa. Niitä lähheisiä ihimisiä tietysti o ikävä, mutta neki alakaa olla pitki maailmaa tai ainaki maakuntaa. Koti on siellä missä rakkaat on. Klisee, mutta totta mun elämässä.

    Kuopus sannoo aina Äimärautio rampi kohalla nennää nyrpistelle ku Ouluu tullaa, että "onneksi ei asuta ennää Oulussa".

    VastaaPoista