torstai 28. huhtikuuta 2011

Kippis

Kippis tarkoittaa substanssia, joka kipataan. Kippasin mullan alle pimeän pihan perälle kattilallisen veteen keitettyä tattari-sekahiutalepuuroa. Se oli ensin elähdyttänyt itseään nelisen päivää lieden lämmössä. Siitä sitten lähdettiin viimeiselle matkalleen. Kun palasin haisevan mutta tyhjän kattilan kanssa kompostin luota, ajattelin, että oli se Joukahainen tyhmä mies. Uhosi ilmoille määritelmällisen mahdottomuuden: "Laulan laulajan parahan pahimmaksi laulajaksi". Kun sitten herrat törmäsivät tiellä ja vemmel osui vempelen nenähän, ja haastettiin riitaa, niin Väinö antoi kuitenkin mahdollisuuden, monta, Joukahaisen paeta ja liueta. Näin ei käynyt, ja loppu on kulttuurihistoriaa.

Mistä lie tuli tyhmä joukahainen mieleeni? Ehkä siitä, että rakas rouvani ei aina pidä minua kovin viisaana. Onpa hän tainnut kieltää ruoan viemisen avokompostiin. Itse ajattelen niin, että kun pimeässä kulkee, niin ei kukaan nää, eikä ainkaan rouva. Ja kun banaaninkuoret kaivaa mullan alle, niin kaikki on hyvin. Poissa silmistä, poissa mielestä, kuten kotona joskus opetettiin. Mistä tulikin mieleeni, että ihan pienelle ei voi ironisesti puhua: "Hyvä, kaada vaan se kaakao siihen pöydälle!!" (kuvitteellinen tilanne)

Istuin yli tunnin kirjastossa pienemmän kanssa. Hän rallatti koko ajan "Valokuvapäivä, valokuvapäivä, ei paljo naurata, ei paljo naurata..." Tiedä häntä, mistä moisen on oppinut. Viimeisen kolmen viikon ajan ihan sama, mitä asiaa yrittää udella, että mistä on opittu, vastaus on ollut sama: "Tuklaamunatta". Teinitytöt lukivat ruotsinkielisiä nuortenlehtiä vieressä, enkä ainakaan huomannut, että heitä olisi jotenkin häirinnyt se, että tunnin ajan joku hokee vieressä sanaa "valokuvapäivä".

 Minni-kanin korvista teki mieli ottaa tänään kiinni. Sanoin, että otan kiinni ja pistän pupun pussiin. Ruojake kun meni ja söi minun kasvikset. Kuka patapää nyt syö tomaatin taimia? Ei lehvän lehvää jäänyt, karvainen varsi vain sojotti kupista jos toisestakin. Ei edes leijonaluppasen pitäisi olla niin tyhmä, että jättää kasvikset kanin ulottuville. Eniten itketti taivaansini, joka juuri oli alkanut kasvaa. Nyt siitä ei jäänyt kuin yksi nysä, joka muutenkin oli lakannut kasvamasta, vaikkei varsinaisesti kuollut ilmeisesti olekaan. Jospa se siitä loihtuisi eloon.

Tämä video jää varmasti eloon.

Sitten jos olis virtaa, niin kirjoittaisin maailman velasta. Me valtiot olemme nimittäin ottaneet vuosina 2009-2010 velkaa itsellemme kansalaisiltamme apouttiarallaa 4200 miljardia dollaria. Se on paljon, ja lisää tulee. Tänä vuonna tämän taakan - kyllä tällaista voi jo kutsua velkataakaksi - on arvioitu kasvavan yli 800 miljardilla dollarilla. Sinänsä helpottavaa, että kun dollari taas on alkanut heiketä, euromääräisesti myös maailman velkataakka on pienentynyt ;)

Mutta ei ole virtaa. Korpeaa jotenkin tuon kanin käytös.

S.

5 kommenttia:

  1. Sanokaa nyt ystävät ja ihmiset hyvät joitakin perusteluita, miksi ei ruokaa saa laittaa puutarhajätekompostiin. No kun mulla on sellainen olo, että ei saa, mutta tuolle miehelle pitäisi perustella niin kuin miehille yleensä perustellaan. Tässä asiassa pelkkä tuntuma ei riitä, kun se sitten kuitenkin pimeän turvin salaa hipsii kompostille puurokattilan kanssa.

    Ja kani oli oppinut hyppäämään entistä korkeammalle ja pääsi sohvapöydälle, jossa odottivat herkut monet. Kyllä harmitti minuakin. Varsinkin, kun mieskultani on niin hartaasti vaalinut noita taimiaan ja muistanut kastella niitä päivittäin. Sanokaapa sekin, voiko sellainen taimi enää kasvaa, josta on nsirkkalehdet syöty. Että tekeekö se uudet sirkkalehtiset? Vai onko se kasvun idea ja voima niissä lehdissä jotenkin?

    VastaaPoista
  2. Hei anonyymi joka kirjoitit puuroa syövistä rotista. Poistin vahingossa kommenttisi kun tarkoitus oli poistaa omani. Kommentoi vaikka uudestaan, olen niin kiitollinen kun joku muu kuin minä sanoo tuon. Jospa tuo mieskin uskoisi.

    VastaaPoista
  3. Teijän pitää hankkia ja lukea kotikomposti -kirja. Kyllä hyvin toimivaan puutarhajätekompostiin kannattaa laittaa ruoantähde, mieluummin kuin avomaalle. Jos ette halua ruokkia haittaeläimiä. Kesällä varsinkin voi sinne kompostin sydämeen haudata ruokaa, ja sekoittaa ja peittää hyvin. Uskon että parempi niin.

    -em

    VastaaPoista
  4. Lupaan osallistua em. -em. ajatuksen toteuttamiseen konkreettisesti jos hankitte sen kompostin.
    Nimimerkki: kokemusta on

    VastaaPoista
  5. Nimimerkki kokemusta on, joka sittemmin sai vaimoni harhalaukauksen myötä häipyä keskustelusta, ei ole siis sama nimimerkki kokemusta on, joka tässä lupaa em. -em -ajatuksen toteuttamiseen osallistua ihan konkreettisesti. Tämä tietysti ilahduttaa sekä minua että kompostikauppiasta. Jottei elämämme näyttäytyisi kovin julmanvillinä viidakkotaisteluna, pyydän saada huomauttaa, että pihapiirissämme juoksee puolisentusinaa kissaa. Yksi niistä oli sellainen, jota poikamme silitti kerran parin tunnin ajan. Jos sinä ystäväni, joka kerroit tarinan siitä kissansilittäjästä, luet tämän tekstin, niin kerro se vielä kerran meille kaikille, opiksi ja nuhteeksi. Mitä naapuruston kissoihin tulee, niin luulen, että se on suurin syy siihen, ettei hiiriä koko talvena näkynyt lainkaan, ei jäljen jälkeä pihallakaan, eikä kivijalan vieressäkään. Eikä muuallakaan.

    S.

    VastaaPoista