maanantai 31. lokakuuta 2011

Halpahintaista

Vanhan miehen haju sieraimissa on pieni hinta siitä että saa käydä mielenkiintoisen keskustelun. Onneksi ajauduin Luonnonperintösäätiön kojulle kirjamessuilla, sillä siellä tapasin Pentti Linkolan. Ihan kaikkea, mitä ajattelin, en sanonut hänen kanssaan keskustellessani, mutta en silti tuntenut oloani epärehelliseksi. Ensimmäisen kerran törmäsin hänen ajatuksiinsa nimittäin lukiossa. Biologianopettajamme, jonka nimeä en nyt saa päähän mutta jota yleisesti sanottiin mukurapistiäiseksi, koska hän "ensimmäisenä ihmisenä maailmassa näki miten mukurapistiäinen laskee munansa jollekin lehdelle" vai miten se nyt taas menikään, kertoi meille Linkolan ajatuksista. Pentti oli sanonut jossain, että jos kolme nisäkästä, ihminen, norsu ja kirahvi, kävelisivät vastaan ja pitäisi valita minkä niistä ampuu, epäröimättä ampuisi ihmisen. Oikeastaan nyt tätä kirjoittaessa minua harmittaa, etten kysynyt häneltä tästä asiasta tarkemmin. Voihan olla, että Pentin mieli on muuttunut. Sitä paitsi on tuossa hänen ajattelussaan hiljaiselle pohdinnalle sijaa, vaikken itse samaan pystykään. Minä kun niin rakastan ihmisiä kaikesta huolimatta.

Sittemmin törmäsin hänen ajatuksiinsa uudemmin, taas lukiossa. Kirjoitin äidinkielen silloisen aineistokokeen preliminäärissä esseen Linkolan kirjoituksen pohjalta. Vailla mitään tietopohjaa pidin Linkolan ajatuksia höyrypäisinä. Ajatukseni pohjautuivat kritiikkiin, jonka olin poiminut mukurapistiäisen puheen rivien välistä. Hän muun muassa kertoi, että luonnonsuojelijat ovat hirveän vihaisia Linkolalle kun hänen radikaalit ajatukset pilaavat heidän maineensa.

Nyt kun olen vanha ja viisas, minun on monin kohdin helppo samastua Linkolan ajatuksiin. Hän on ateisti, mutta kokee pyhän metsässä, tietysti. Niin minäkin koen, eikä siinä ole mitään epäkristillistä. Pentti Linkola rakastaa puita, ja pitää Suomen dendrologista seuraa erinomaisena seurana. Hänellä on maatilkku, jonka ymmärtääkseni on testamentannut Luonnonperintösäätiölle. Sieltä hän ei kaada puita. Niitä on hänen mukaansa yhdeksän. Loput ovat taimia. Raja on helppo vetää; kun Pentti levittää kätensä syleilläkseen tuota puuvartista kasvia, halauksen kohde on taimi jos sormet tapaavat toisensa puun toisella puolella. Pentti kertoi minulle olevansa katkera eräälle vieraalleen, jolla oli "gorillan kädet" ja joka ei löytänyt metsästä kuin kaksi puuta.

Pentin perustama säätiöhän on mitä mainioin. Säätiön tehtävänä on ottaa vastaan lahjoituksia ja ohjata ne lyhentämättömänä metsän hankintaan. Säätiön hankkima metsä rauhoitetaan ikuisiksi ajoiksi. Upeaa.

Itse ostin heiltä paidan, ja Pentti sanoi minulle että en kiitä sinua vaan onnittelen. Valitsin pliisun ja sellaisen vähän sanomallisemman printtikuvion väliltä sen rumemman, sanomallisemman. Pliisua olisi voinut pitää päällä niin, että harva olisi tiennyt siinä olevan luonnonperintösäätiön logoa, vielä harvempi olisi tiennyt mitä se sellainen voisi tarkoittaa.

S.

Ps. Kun lähdin Pentin luota olin törmätä Vanhasen Mattiin. Säpsähdin kun tajusin kuka siinä on, ja sitten minua alkoi hävettää ja harmittaa. En jotenkin halunnut kuulua siihen joukkoon ihmisiä, jotka säpsähtävät nähdessään läheltä Vanhasen Matin. Sellainen kohtaaminen pitää ottaa vastaan ihan viileästi.

Pps. En enää muista, mitä ajattelin, kun kirjoitin tuon otsikon. Joku oli kuitenkin halpaa, sitähän se tarkoittaa.

5 kommenttia:

  1. "En jotenkin halunnut kuulua siihen joukkoon ihmisiä, jotka säpsähtävät nähdessään läheltä Vanhasen Matin."

    Ei kai tuo ole ylpeytta, kun noin selvasanaisesti irtisanoudut ryhmasta johon itsekin taisit kuulua. Taman kirjoitan ihan loysin poskin, ilman miettimista, etta kuinka perustella kysymykseni oikeutus.

    O.

    VastaaPoista
  2. Hassua! Ei ole kauaakaan kulunut siitä, kun tuo samainen opettaja, Jari Kolehmainen, kertoi Linkolan ajatuksista. Meneillään on nimittäin ympäristöekologian kurssi.

    Linkolaa kuulemma haastatellaan, kun on tapahtunut jokin suuri katastrofi, jossa ihmisiä kuolee paljon. Hän on hyvin tyytyväinen "luonnolliseen väestönhäviämiseen". Onpahan vähemmän luonnonvarojen kuluttajia.

    Paras tapa olisi tappaa kokonaisia kansakuntia, ettei ihmisten tarvitsisi jäädä suremaan sukulaisia ja tuttavia. Näin luonto hyötyisi. Ajattelutavan pohjalla on muistaakseni luonnon monipuolisuus ja se, että ihminen on vain yksi laji muiden joukossa. Ihminen on silti ottanut itselleen suurimmat ohjat käsiinsä.

    Oho, tulipa kommentti.

    Tepa

    VastaaPoista
  3. O:n kysymys on hyvä. Mitä vikaa on tavallisuudessa ja keskinkertaisuudessa?

    VastaaPoista
  4. Ihminen on aina vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään, vaikka hänet olisi niihin ajanut kuinka kurja elämänkohtalo. Löysistä poskista sen sijaan hän voi siirtää vastuun esi-isille tai jopa ylemmäs. Otsikko muuten viittaa, huomasin, heti otsikon jälkeiseen tekstiosaan.

    S.

    Ps. Kristiinan mukaan tavallisuudesta ei ole syytä irtisanoutua. O:n mukaan taas irtisanoutumista ei tarvitse hävetä tai luimistella. Ymmärsinköhän oikein? Minusta te ette puhu ihan sataprosenttisesti samasta.

    VastaaPoista
  5. Oikeastaan enemman tarkoitin tuota minka Kristiina sanoi, eli olen sataprosenttisesti sen kysymyksen takana.

    Toisaalta ei tarkoita etta keskinkertaisuudessa olisi jotain vikaa, jos siihen ei halua kuulua. Mutta eikos tuo ole jonkun sortin elitismia? Vai haluaisitko vain muidenkin huomaavan, etta tunnetun ihmisen huomiotta jattaminen (englannin sana 'ignore' on paljon parempi, ei oo sellasta taydellista kaannosta sille yhdelle ytimekkaalle sanalle) olisi parempi kaikkien, seka Matin etta mattimeikalaisen kannalta.

    Itsellani tulee mieleen ainakin yksi esimerkki, jossa liiallinen tietyn ihmisen huomioiminen saattoi johtaa ikaviin asioihin asianomaisen elamassa. Lisaksi muilla oli tarpeettoman suuri arvostus tata yhta henkiloa kohtaan. Vai voiko ketaan arvostaa liikaa? Minusta voi.

    O.

    VastaaPoista