keskiviikko 16. marraskuuta 2011

PIENI KERTOMUS

PIENI KERTOMUS JONKA TARKOITUKSENA ON KUVATA SEN PYSYVYYDEN SATTUMANVARAISUUTTA, JONKA SISÄLLÄ LUULEMME ELÄVÄMME, TOISIN SANOEN LAIT VOISIVAT HYVINKIN TEHDÄ TILAA POIKKEUKSILLE, SATTUMILLE TAI EPÄTODENNÄKÖISYYKSILLE, JA SAAPA NÄHDÄ MITEN SELVIÄT


Salainen raportti CVN/475 a/W
OCLUSIOMin sihteeriltä
VERPERTUITin sihteerille


...hirvittävä sekaannus. Kaikki sujui mainiosti eikä ohjesääntö koskaan tuottanut hankaluuksia. Mutta nyt päätetään yhtäkkiä kutsua koolle Toimeenpanevan Komitean ylimääräinen kokous ja siitä vaikeudet alkavat, kohta näette millaisia odottamattomia sotkuja siitä syntyy. Rivit täysin sekaisin. Epävarmuus tulevaisuuden suhteen. Komitea siis kokoontuu ja ryhtyy valitsemaan uusia toimihenkilöitä niiden kuuden tilalle, jotka menehtyivät traagisissa olosuhteissa, kun helikopteri, jonka kyydissä he ylittivät maisemaa, syöksyi veteen ja he kaikki menehtyivät aluesairaalassa koska sairaanhoitaja ruiskutti heihin erehdyksessä sulfamidia sellaisina annoksina, ettei ihmisen elimistö pysty sitä hajottamaan. Kun komitea, joka koostuu ainoasta henkiinjääneestä jäsenestä (hän oli onnettomuuspäivänä jäänyt kotiin vilustumisensa takia) ja kuudesta varajäsenestä, nyt on koolla, ryhdytään äänestämään OCLUSIOMin jäsenvaltioiden asettamista ehdokkaista. Herra Felix Voll valitaan yksimielisesti. (Taputuksia.) Herra Felix Romero valitaan yksimielisesti. (Taputuksia.) Suoritetaan uusi äänestys, ja herra Felix Lupescu tulee yksimielisesti valituksi. (Hämmennystä.) Virkaatekevä puheenjohtaja pitää puheenvuoron ja esittää lystikkään sutkauksen etunimiä koskevasta yhteensattumasta. Kreikan edustaja pyytää puheenvuoron ja ilmoittaa, että niin omalaatuiselta kuin se kuulostaakin, hän on saanut hallitukseltaan tehtäväksi ehdottaa virkaan herra Felix Paparemologosta. Järjestetään äänestys, ja hänet valitaan äänten enemmistöllä. Siirrytään seuraavaan äänestykseen, jonka voittaa Pakistanin ehdokas, herra Felix Abib. Tässä vaiheessa komitea joutuu sekasorron valtaan ja kiiruhtaa suorittamaan viimeisen äänestyksen, jossa tulee valituksi Argentiinan ehdokas, herra Felix Camusso. Läsnäolijoiden taputtaessa silmiinpistävän kiusaantuneesti komitean vanhin jäsen toivottaa tervetulleiksi uudet jäsenet, joita hän luonnehtii sydämellisesti kaimoiksi. (Tyrmistyneitä ilmeitä.) Komitean kokoonpano luetaan ääneen, ja siihen ovat tulleet valituiksi seuraavat henkilöt: puheenjohtaja ja komitean vanhin onnettomuudesta hengissä selvinnyt jäsen Herra Felix Smith; jäsenet: herrat Felix Voll, Felix Romero, Felix Lupescu, Felix Paparemologos, Felix Abib ja Felix Camusso.
Vaalin tulos saattaa OCLUSIOMin päivä päivältä arveluttavampaan valoon. Iltapäivälehdet julkistavat Toimeenpanevan Komitean kokoonpanon ja höystävät uutista vitsikkäillä, asiattomilla kommenteilla. Sisäasiainministeri kävi tänä aamuna puhelinkeskustelun pääjohtajan kanssa. Paremman puutteessa pääjohtaja on käskenyt julkistaa tiedonannon, joka sisältää komitean uusien jäsenten curriculum vitaet - he kaikki ovat johtavia taloustieteen asiantuntijoita.
Komitean on määrä pitää ensimmäinen kokous ensi torstaina, mutta huhutaan että herrat Felix Camusso, Felix Voll ja Felix Lupescu aikovat esittää eropyyntönsä myöhään tänä iltapäivänä. Herra Camusso on pyytänyt ohjeita eronpyynnön muotoilemiseksi; tosiasiassa hänellä ei ole mitään pitävää perustetta vetäytyä komiteasta, vaan hänen ainoana vaikuttimenaan - herra Vollin ja Lupescun tavoin - on toive siitä, että komitea koostuisi henkilöistä, joiden etunimi olisi jokin muu kuin Felix. Todennäköisesti eropyynnöissä vedotaan terveydellisiin syihin ja pääjohtaja hyväksyy ne.

Julio Cortázar, Tarinoita kronoopeista ja faameista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti