keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Luomuvihaa

Onko sinulla vihaa? Tiedätkö, että onko sinulla vihaa? Jos ihmisellä on vihaa, se voi näkyä (ainakin) kahdella päinvastaisella tavalla. Toiset ovat avoimen aggressiivisia ja huokuvat vihaansa niin, että se näkyy kauas. Sitten on niitä, joiden sisällä oleva viha on piilossa. He eivät siedä omaa eivätkä muiden vihaa. Sellainenkin voi höhkyä ihmisestä kauas.

Tänään näin ainakin tuota ensin mainittua. Paraisilla, jossa asumme, on päiväkoteja, kuten muuallakin. Joulun alla tuli tieto läheisen Koivuhaan päiväkodin sisäilmaongelmista, ja tänään tiedotettiin vielä läheisemmän, Merituulen päiväkodin, samaisista ongelmista. Joulun alla tyhjennettiin siis Koivuhaan päiväkoti "mobiilipäiväkotiin" tuohon lähelle, Tennbyhyn. Nyt mobiilipäiväkoti on varattu, ja Merituulen väki siirretään kuulemma Nurkkaan, Knuteniin. Toinen osa Merituulesta siirtyy Norrgårdin taloon, joka on heti siinä sen hevostallin takana, mäen päällä.

Kaupunki järjesti päiväkotilasten vanhemmille tänään tiedotustilaisuuden. Hyvin kohteliaasti käyttäytyvä virkamies Seppo Pihl voitti minun luottamukseni puolelleen. Myös muiden paikalla olevien virkamiesten viestintä oli asiallista ja hyvää. Pihl vastasi avoimesti kaikkiin kysymyksiin, joita alkoi tulvia heti kun niille annettiin tilaa. Ensimmäisenä olivat äänessä vihaisimmat. Miten tämä on mahdollista, kysyttiin. Etupenkissä oli mies, jonka ääni muuttui lopulta aika kireäksi. Hän tiedusteli kaupungin kiinteistöistä vastaavalta virkamieheltä, onko tällä rakennusalan koulutusta. "Niin ne jotkut väittää", virkamies vastasi. Lisäksi vihainen etupenkin mies oli kiinnostunut virkamiehen omasta mielipiteestä siihen asiaan, onko virkamies pätevä hoitamaan tehtäväänsä. Että kun näitä homeisiä päiväkoteja on. Lisäksi hän tivasi, kuinka monta päiväkotia on vuoden sisällä joutunut remonttivasaran alle. Sitä toki saa tiedustella. Jos ihminen on vihansa vimmassa, niin siinä saattaa kysellessä käytössäännöt unohtua. Tiedättekö mitä myötähäpeä on? Se on sellaista, mille ei kuulemma ole sanaa muissa kielissä. Että sitä niinkuin tekisi mieli mennä pois. Ehkä minussa on häpeää, jota yritän piilottaa, ja kun sitten sitä tulee huoneeseen, jossa olen, en meinaa kestää.

Kävellä kölkötin kauppaan, josta ostin kaksi kassia ruokaa. Kaupassa panin kuulokkeet korviini ja kuuntelin Yle radio yhtä. Sieltä tuli Euroradion konsertti, joka oli taltioitu viime kesänä Berliinistä. Yefim Bronfman soitti Brahmsin kakkosen, siitä voi ilmaiseksi kuunnella pätkän täältä. Rahalla saa lisää. Musiikki oli hyvää ja toi lohtua, vaikka kauppakassit painoivat ihan liikaa. Viimeisessä mutkassa toisen kassin kahva repesi. Liu'utin kasseja alamäessä, sillä tie oli liukas ja jäinen. Hyvin luistaa liukkaalla tiellä muovinen kassi.

S,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti