torstai 16. toukokuuta 2013

Ei viisas ole kenkään kananen

Olen luullut, ettei kana voi olla tyhmempi kuin toinen kana. Tämä osoittautui vääräksi luuloksi. Kerroin päivittyneen luulotilanteeni perheenjäsenelleni, joka närkästyi vähän. Kanoilla on kuulemma nokkimisjärjestys, ja siksi toinen jää alakynteen, vaikka sitä kuinka auttaisi. Voi olla.

Kasvimaasta ei saa mitään mielenkiintoista revittyä, mutta itse kasvimaan rakentajaa kaikki oman kasvimaan sisältämät jutut kiinnostavat kamalasti. Esim. se, että kun ensin on kaivettu maata pois ihan julmasti (lapion syvyydeltä) ja sitten kasattu erilaista risukkoa oksakkoa sinne pohjalle aika määrä, tyhjennetty sitä varten toissatalven risuroskis ja muuta, sitten kannettu päälle lehtikompostia, siihen päälle kanojen talvipeti, siis koko talven hummeli-hummelit, joita sahanpuru on oivasti kuivittanut muttei missään nimessä vienyt elinvoimaa, siihen päälle lempeä hevosenlantasedimentti ja kuorman kukkuraiseksi sitten vanha maa takaisin päälle, möyhittynä ja juurista perattuna hienona hiekkapitoisena humuksena tietysti. Kaupasta nöyrryin neljän säkin verran hakemaan mustaa multaa. Siihen sitten yhtä ja toista.

Naapurini on ammattiviljelijä. Hän on viljellyt jo vuosikymmeniä nykyisellä paikallaan perunaa ja muuta. Hänen rouvansa sitten säilöö punajuuret ja muut. Hän on erittäin harjaantunut toimissaan. Hän kertoi minulle, että talomme entinen asukki viljeli hänkin perunaa, mutta oli vähän hätäisempi eikä niin rauhoittanut elämäänsä yksinomaan sen viljelyn ääreen. Eräänä keväänä hän sitten ilmoitti naapurilleni, että "Kerrankin ehdin panna perunan maahan ennen sinua." Naapurini sanoi, että ei hänellä ollut käynyt mielessäkään kilpailla moisesta asiasta, hän panee perunat maahan silloin kun tuntuu, että nyt ne on hyvä panna. Sillä kertaa kesä tulikin myöhään, ja pakkanen palellutti papan perunanvarret. Lopputulos oli, että naapurini söi juhannusperunat kuten ennenkin, mutta pappa jäi ilman. Tämän tarinan opetus oli se, että elä koskaan pane perunoita liian aikaisin, tai ainakaan aikaisemmin kuin se naapuri, joka tietää.

S.

1 kommentti:

  1. Täällä ois viis tipua vailla kotia, neljä päivää vanhoja kodinhoitohuoneessa. Kiinnostaisko?

    Hyvältä kuulostaa kasvimaan perustus, eiköhän siellä hyvin kasveta! Onnea!

    VastaaPoista