sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Piikkiön linnavuori

Me mentiin Piikkiön Linnavuorelle. Sieltä näki sekä Paraisten kalkkitehtaan että Paimion hyppyrimäen. Viereisellä laavulla oli niin paljon lentäviä pikkumuurahaisia, että kauhistutti. Paistoimme lättyä, jossa ei olisi saanut olla taikinansisäistä rasvaa, sillä se on liian houkutteleva tekosyy olla laittamatta voita pannulle paistamista varten. Se taas ehkäisee pitsireunaiset lätyt tehokkaasti, jos ei ole pannurasvaa erikseen. Jos sitä pani, tuli niin rasvaisia lättyjä että vähärasvaista kammoksutti, tai olisi kammoksuttanut. Kaverin kaveri joutu muuten juomaan kermaa pikkutyttönä kun harrasti urheilua eikä meinannut tulla kinkkua, jota olisi hänen lajissaan tarttenu. Tai oliko siinä kyse vain painon nostamisesta, en tiedä.

Poikamme jäi lopulta kylään, vaikka aluksi piti toisen tulla tänne. Nähtiin kanoja, vaikka kävi kyllä sääliksi, miten pieni heltta sillä yhdellä emokanalla on. Onneksi meidän lekhorneilla on kunnon heltta. Ne munii ankarasti ja niillä on kukon heltta. Muuta ne ei tee. Paitsi osaavat tätä nykyä kaivaa maata ja nokkia ruohoa. Ei se kuulkaa sekään mikään itsestäänselvyys ole. Ovat siihen opettautuneet pikku hiljaa kesän edetessä.

Minua kamoittaa tämä kuivuus. Piikkiön Linnanvuoren kupeessa kasvoi horsmaa, itse asiassa melko lailla maan tasalla, josta mäki alkaa nousta. Horsmat olivat kuolleet janoon. Vadelmat olivat ihan onnettoman näköisiä. Sammaleet kallion päällä olivat nousseet patjoineen päivineen viidestä kymmeneen senttiä ylöspäin. Karrella. Koivu tuleentuu, vaikka on heinäkuu. Pajut ovat myös keltaisena. Männytkin ovat ihmeissään, vaikka niiden fenologiaa en tunnekaan. Ilmeisesti männyn kasvuun vaikuttaa edellisen kesän lämpösumma? Dendrologit tietäisivät.

Piti kirjoittamani Osmo Pekosen toimittamasta kirjasta Elämän puu. Ihana kirja. Lukekaa ihmeessä. Kirjaa saa kirjoittajalta, jos ei kirjastoistanne löydy. Siinä kerrotaan 26 esseen kautta, mitä puita Suomessa kasvaa ja mistä tässä koko hommassa on kyse. Kirjoittajina on mielenkiintoinen joukko suomalaisia ajattelijoita. En minä kaikkia tuntenut, mutta ymmärtääkseni hyvin harva heistä oli puualan ammattilaisia. Pentti Alanko kirjoitti muistaakseni Hevoskastanjasta. Hyvin informatiivinen ja mielenkiintoinen kirjoitus. Hän kertoi, että "aikuinen" hevoskastanja puhdistaa ilmaa sen kokoiselta alueelta, joka on kymmenen metriä leveä, 20 korkea ja 10 kilometriä pitkä. Laskeskelin, että kyse on kuutiosta, jonka kantti on n. 125 netriä. Ei ole pienestä ilmanalasta kyse kun on kyse hevoskastanjan puhdistuksen alaisesta ilmanalasta. Alahan on tunnetusti kaksiulotteinen mitta.

Minua kiehtoo aina tekstien erilaisuus. Heikki Turunen kirjoitti omaan huikeaan tyyliinsä kuusesta. Lassi Nummi kirjoitti omaan huikeaan tyyliinsä koivusta. Tekisi mieleni siteeratakin, kun Nummi puhuu koivun lehden puhkeamisen ajasta. "Antti Halonen kutsui kerran toukokuussa Halosenniemeen; "Tulkaa nyt pian, kun koivut ovat kuin samppanjaa! Muutamassa viikossa kaikki muuttuu yhdeksi ja samaksi porvarilliseksi pinaatiksi."" Ja toisaalla vielä: "Kasviopillisesti koivu kyllä on sekä mies että nainen. Kukat ovat yksineuvoiset - koivu siis vie, riistää itse itseltään neitsyyden tullakseen äidiksi. Mutta tämä on vain kasvioppia, ja sellaiseksikin vallatonta. Ihmisen tajunnalla on omat oppinsa. Oma tajuntani opettaa minulle, että koivu on neito, äiti, nainen. Eikä se hyväksy vastaväitteitä, ei avaa keskustelua. Tämä on ilmoitusasia."

Turunen puolestaan visioi loppuaan:
" Se oli kerran erään runopojan ensimmäinen yleisö, soisin sen olevan myös viimeinen. Sitten haluan tulla yhdeksi tähtien ikuisuuden kanssa saman unenomaisen maailmantunnelman kautta, josta kaikki alkoi. Paitsi että en nousisi sinne muurahaisena koivunrunkoa pitkin, vaan työntyisin Herranniemen metsän kuningaskuusen alaoksien muodostamaan ikihämärään viileään satukammioon. Lähtöehtoolliseksi nautin hopeisen pihkapisaran ja ketunleipää ja sen vihreällä nukalla värähteleviä kastekelloja, ihmiskunnan kohtuuttoman mukavuudenhalun takia raadellun Kristus-kuusen ruumista ja verta. Jään sikiöasentoon sen tutun kuusentyven, taivastikkaitteni ympärille. Toivon sen saavan siihen maatuvasta törkykasasta fotosynteesin ihmeen kautta hivenen voimaa jota se ei muutoin saisi. Ja kun tulee huhtikuu ja punakulmainen teeriukko alkaa järvenjäällä kuuman laulunsa, päin tuhatvuotista viimaa lyövä kuusenoksan voittoisa kotkansiipi nostaa suurella tuskalla ja vaivalla syntyneen, mutta sitä synkemmällä loistolla palavan purppuraliekkinsä, taigan mystisen kevätkynttilän, koko maailman nähdä."

S.

6 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus, kiitos. Kun tulen vanhaksi ja rammaksi ja sokeaksi, toivon että lapseni kantavat/työntävät minut metsään, jossa saan tunnustella männyn rosoista kaarnaa, kuunnella tuulen tervehdyksiä haavikossa ja haistella neulasten tuoksua helteisellä polulla.

    Tähän Eira Stenbergin runo:
    Sano minulle kuusiäiti, jota on kuuleminen
    sano, mitä mietit keinuttaessasi pihkanisää,
    piilottaessasi käpykohtuun vihreämekkoiset sikiöt.
    Mietitkö suuria metsiä, jotka kiipeävät yli kallion ja laskeutuvat notkoon?
    Mietitkö myrskyn kaatamia vanhuksia, jotka murheellisina makaavat risuhelmansa päällä?
    Mietitkö nuoren kuusen lapsenkäsiä, joilla se viattomasti sormeilee tuulta?
    Sano minulle kuusiäiti, sinä hautajaispuu, jonka lempeät leveät hihat suojaavat vainajia varjoisaan hiljaisuuteen, sinne missä ei enää kuulu keväisen peipon ääni,
    sinne missä kuoleman musta lintu koputtaa lahoon kylkeen.
    Sano minulle sinä painavahelmainen suoraselkä, josta poissa on koivun keveä tyttöys,
    sinä joka et heittäydy alasti talven viileeään sänkyyn,
    mikä minua odottaa.

    En minä kysy sinulta hopeapaju, joka olet salakoita
    välkkyvä verkko,
    en sinulta pitkäselkäinen mänty, jolla on poikien
    kapeat lanteet,
    en sinulta kataja, sisun ja köyhyyden nälkäinen haamu,
    vain sinulta kysyn äitikuusi, jonka tassun alla tahdomme maata,
    sinulta jonka telttahelma on kyllin pimeä unta varten,

    Mikä on se aika joka odottaa minua?
    (Sano minulle, kuusiäiti (Vedenalainen silta 1979)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon tästä runosta! Olen yrittänyt myös Paavo Haavikolta hakea puurunoja, mutten ole oikein löytänyt. Jotain oli, mutta kerran esim. sain syntymäpäiväkortin, jossa oli hieno pitkä runo. En ole sitä löytänyt enää nyttemmin, korttia siis, ja runoa. Pitäisi kysyä äidiltä sitä uudestaan.

    S.

    VastaaPoista
  3. Sinebrychoffin museossa on taidenäyttely: Puut ovat runoja.
    Oltiin perheen tyttöjen kanssa siellä retkellä. Suosittelen.
    Ehkä siellä ei kuitenkaan ollut Haavikon runoa, mutta hienoja maalauksia ja valokuvia ja jokunen runokin.

    VastaaPoista
  4. Olisiko Mirjami Lähteenkorvan runo Puut ja 2. runo synttärikortissa.

    VastaaPoista
  5. Haavikolla tällainenkin:

    Jos mäntyjä niin tuulta myös
    ja tuuli sadetta, sade lunta.
    Oravat kapuavat vuodesta vuoteen, tuuli haravoi ilmaiseksi,
    maa kasvaa, elämme, ja mäntyjen alla elämme kauan.
    Viiniä, ei rypäleitä,
    antaumus, unhoitus ja onni
    jota kantaisin tietämättä minne haudata.
    Uneksin itseni ja mäntyjä hiekasta,
    yksinäisyys, oi täysi elämä, sanattaomat tunteet.
    Olen eläin.

    VastaaPoista
  6. A. Kiven kuusi on pehmeä keinu.

    "Makeasti oravainen
    makaa sammalhuoneessansa;
    sinnepä ei Hallin hammas
    eikä metsämiehen ansa
    ehtineet milloinkaan.

    Kammiostaan korkeasta
    katselee hän mailman piirii,
    taisteloa allans' monta;
    havu-oksan rauhan-viiri
    päällänsä liepoittaa.

    Mikä elo onnellinen
    keinuvassa kehtolinnas!
    Siellä kiikkuu oravainen
    armaan kuusen äitinrinnas:
    Metsolan kantele soi!

    Siellä torkkuu heiluhäntä
    akkunalla pienoisella,
    linnut laulain taivaan alla
    saattaa hänen iltasella
    unien Kultalaan."

    L-M

    VastaaPoista