maanantai 5. toukokuuta 2014

Tipitii

Meillä on tipuja! En ole koskaan omistanut tipuja aiemmin. Tuntuu hassulta, että ihminen voi omistaa eläimiä. Ystäväni kertoi aikoinaan nauraneensa (hän oli totisesti nuori kapinallinen) porvarillisille vanhemmilleen, että luuletteko te todella omistavanne tuon maan jolla talonne seisoo. Siinä on vähän samasta asiasta kyse. Vuosi vuodelta, tuntuu, ymmärrän tuota nuorta miestä paremmin. No, tiput ovat nyt täällä. Toivotaan että pysyvät hengissä.

Ensimmäisen kerran huomasin ne tänään, 5.5. siinä viiden maissa. Emo istui muniensa päällä, mutta olin kuulevinani tiukkunaa. Tönin lintua liikkeelle sen verran, että näin: ainakin kolme. Kun haudonta alkoi, laskeskelin, että 5.5. saattaa olla jotain tapahtumassa. Mutta kun pesään tuli munia kaikilta kanoilta, myös kesken haudonnan, en ollut ihan kärryllä siitä, missä mennään ja kuka käskee. En muista, oliko sitten niin että joukossa oli myös kaupan muna. Ehkä.

Yksi tipu oli keltainen ja sillä oli keltainen nokka. Saimme sen käteen jo. Yksi oli harmaa, ja yksi oli keltainen mutta mustakuvioinen. Minulle tuli pingviini mieleen. Naapurin pojat olivat meillä illan leikkimässä ja yksi heistä tuumasi poikasten kuoriuduttua, että Nyt teistä tulee vielä kuuluisampia. Hän oli lukenut kanoistamme kertovan jutun paikallislehdestä.

Tipuja saattaa olla nyt neljä kuoriutunut. Huomenna voi tulla maks. neljä lisää, ehkei niin montaa kuitenkaan. Tipuista ja kanoista voisin todeta, etten ole koskaan katunut, että tuli tuollaisia otettua. Oikeastaan ne kaksi valkoista kanaa, jotka kettu söi, harmittavat ja surettavat minua vieläkin. Heidän kauttaan pääsin kanojen maailmaan sisään. Lapsena ollessani meillä ei ollut juuri muita eläimiä, mutta kanoja oli. Ne oli kivoja, mutta en silloin tajunnut niiden perimmäistä olemusta. Nyt on kanojen eksistenssi kirkastunut minulle. Kanojen lisäksi meidän nykyisessä perheessä on ollut kissa (Halonen) ja kani (Minni). Nykyisten kanojen nimet ovat Ernesti (kukko), Hautoja (hautoo), Maasturi (olisi hautonut muttei ollut tilaa), Pultsari (harmaa, ujohko, syntyessään heikko, ihmisten pelastama) sekä Pultsarin kaveri (näitä kahta harmaata ei erota oikein millään. Jälkimmäinen on ehkä vielä vähän ujompi. Ujo kana. heh.)

Munivathan krokotiilitkin. Hyvää syntymäpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti