perjantai 1. tammikuuta 2016

Kirja, jolle olisi pitänyt nauraa mutta en kovin monesti osannut

Luin vessanpönttölukemisena George Orwellin eläinten vallankumouksen. Olen lukenut niin pitkälle Solsenitsynin Gulagia, että Eläinten vallankumous ei oikeastaan naurattanut ollenkaan. Erinomaisen hyvä kirja; ei kaikki hyvä naurata. Lyhytkin. Siinä on helppoja sanoja, tällainen keskinkertainen lukija sen ymmärtää kyllä hyvin.

Eläimet puhutaan ympäri kerta toisensa jälkeen. Musta käännetään valkoiseksi. Kirjan loppukohtaus on hyvin visuaalinen. Se jäi jotenkin mieleeni.

Kirja ampuu yli, mutta kun ei ammu. Se on tietysti kommenttipuheenvuoro totalitarismiin. Törkeät karikatyyrit ja liioittelut ovat todellisuudessa sitä itseään, todellisuutta. Kirja on julkaistu toisen maailmansodan aikaan. Esim. Neuvostoliitossa samanlainen sorto ja epäelämä jatkui pitkälle sodan jälkeen. Kirjan ilmestyttyä materiaalia oli kuitenkin kertynyt jo ihan riittävästi. En minä tästä oikein osaa muuta sanoa. Kirja on klassikko. Niin moni on aikonut sen lukea, että se on synnyttänyt laajalle levinneen lausahduksen: EVVK, Eläinten Vallankumous voisi kiinnostaa.

S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti