tiistai 26. lokakuuta 2010

Kuiva kuin Kalevala

Minusta Kalevala on ihan mielettömän hieno juttu! "Onks kaikki kansalliseepokset yhtä kuivia niinku Kalevala" kysyi luokkatoverini. No, häneltä jäikin koulu kesken. Luulen, ettei ole koko Kalevalaa lukenutkaan.

Toki täytyy muistaa, ettei Kuusiston Jaakkokaan oman todistuksensa mukaan ole Kalevalaa lukenut. Mutta miehen, joka säveltää oopperan nimeltään Koirien Kalevala, ei tarvitsekaan lukea Kalevalaa. Toivottavasti on kuitenkin koiraversionsa lukenut. Sitäpaitsi hän vaikutti muuten hyvin sympaattiselta mieheltä, joten annan mielihyvin anteeksi tällaiset puutokset sivistyksessä. (En ole itsekään lukenut, mutta minussa ei olekaan mitään, mikä velvoittaisi moiseen. Kaikki on vapaaehtoista meille tallukoille)

Jukka Kemppinen alias kemppinen.blogspot.com on ehkä maailman ärsyttävin älykkö. Ärsytystähän ei välttämättä saa aikaan jos ei ole mitään sanottavaa. Sellaiset heikot ärsyttävät hukkuvat massaan ja omaan mahdottomuuteensa. Mutta Kemppisen teksteistä jollain kierolla tavalla pidän. Hänellähän on yksi maailman pisimpään jatkuneista ja säännöllisimmistä suomenkielisistä blogeista. Ja välillä sitten ihmettelen, että no jo on. Kerran kommentoin omalla nimelläni blogia, ja sain vähintään niin asiallisen vastauksen kuin olisin voinut kuvitellakin.

Kemppinen kirjoitti tässä hiljattain postauksessaan jotain jostain sivistyksestä tai hyvästä mausta. Kaikkiruokaisuus taisi olla otsikko, mutta kun se on niin korkealentoista tekstiä, niin ei siitä koko matkalta ota erkkikään selvää. Se ei tietysti ole tarkoituskaan. Senkin asian hän melko suoraan tuo julki.

Talo seisoo. Aapo siellä tosin nuohoaa joka päivä, ja pönttöuunia uhkaili valmiiksi jo tällä viikolla. Sen jälkeen Aapo saa levyttää ja tapiseerata keittiön seinän. Ehkä pääsemme tällä viikolla maalaamaan. Luulin, että olisimme päässeet jo viime viikolla. Talon pitäisi olla riittävän lämmin kun sitä maalataan. Nyt kun Aapo siellä vielä on, sitä olisi helppo puulla lämmittää päiväsaikaan.

S.

3 kommenttia:

  1. Vastustan kyllä semmoista, että pitäisi jonkun sivistyksen vuoksi olla kalevalat sun muut eepokset luettuna. Niin kuin ettei muuten ole katu-uskottava tietyissä piireissä. Minusta ne pitää lukea sitten jos kiinnostaa. Jos on kuiva, niin ei lue.

    Minä olen lukenut vasta nyt tuon Täällä pohjan tähden allan. Ja vasta ykkösen. Kakkonen ja kolmonen odottaa kirjastossa. Sen takia luin, kun alkoi kiinnostaa se kohta historiassa yhden toisen lukemani kirjan perusteella. Mutta seitsemää veljestä en ole lukenut enkä montaa muutakaan klassikkoa. Tietysti se lukemattomuus näkyy sivistyksen puutteena ja ajatuksen hitautena.

    VastaaPoista
  2. Liityn joukkoon Kristiina!

    Minäkin olen lukenut vain sen ekan osan siitä Täälläpohjantähdenalla -kirjasta.

    Ja sivistyksestähän vikipedia sanoo, että sitä on monenlaista. Kaikki sivistys on varmasti hyväksi, mutta minun on todettava, että korkeakulttuurinen sivistys on vaikeasti tavoitettavissa tällaiselle lukihäiriöiselle nuorelle miehelle.

    Näitä juttuja lukiessa on huvittanut myös toinen termi, joka ei myöskään rajaudu kovin yksiselitteisesti, nimittäin huumori.
    En tiedä sen suhteesta sivistykseen, mutta sitä voi oppia myös tuollaisilta hauskoilta kummipojilta, jotka eivät osaa vielä Seitsemää veljestä lukeakkaan.

    O.

    VastaaPoista
  3. Kummipoikasi ei ole oma itsensä, itkee tuossa täyttä kurkkua eikä anna lohduttaa. Sillä on joku kumma pari viikkoa jatkunut vatsakipu, joka pahenee varsinkin öisin. Psyykkistä? Iloinen elohopeamainen kiipeilijä on muuttunut pieneksi säälittäväksi viltin sisällä kyhnöttäjäksi.

    VastaaPoista