sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kaikilla mausteilla

Sinapissa leirikeskuksessa oli niin virkistävää, että sitä voi hyvin sanoa levoksi. Sai olla ja mennä valmiin päälle. Vanhempi nimitti sitä määräyspaikaksi. "Kiva olla tämmösessä määräyspaikassa, jossa aina sanotaan, mitä tehdään seuraavaksi" hän tuumasi riisuutuessaan saunan pukuhuoneessa. Siitä hän valui kylpyhuoneeseen ja lotrasi siellä ihan mielettömästi. Minulla ei ollut sydäntä eikä varmaan ekoajattelua tarpeeksi kieltää poikieni vedenlaskua. Varsinainen vesilaskuhan ei lopulta tullut minulle, vaan seurakuntayhtymälle, joka leirikeskuksen omisti. Täällä kotona meillä on hirveän huonot puitteet lotraamiselle, enkä ole sen asian johdosta vihainen, paitsi vesijohdosta.

Kuoro harjoitteli, minun tehtäväni oli hoitaa kahta helppoa lasta. Kiusasin kanssaihmisiäni roikkumalla säännöllisen epäsäännöllisesti harjoituksissa ja solfaamalla tenoristemmaa niin paljon kuin en osannut. Sillä aikaa laiminlöin lastenhoitoa. Välillä olivat tyystin eri rakennuksessakin. Vanhempi luki Aku Ankan taskukirjaa, nuorempi piirsi barpapapa-magneettipiirustuslevyyn. Kurkkuni oli kipeä kuin mikä, mistä tulikin mieleeni, että onpahan vain minuakin joskus nimitelty ruostekurkuksi tähtisolistiksi. Mutta niin vain rääyin. Perjantai-iltana yksi kuorolainen, Anne, piti alustuksen aiheesta Matteuspassio taikka jotain sinne päin. En ole koskaan tavannut toista ihmistä, joka olisi ollut syvemmällä Bachin musiikissa kuin hän. Puheenvuoro oli äärimmäisen mielenkiintoinen, harmi etten ehtinyt jututtaa häntä aiheesta enempää. Mutta opin sen, että johtosävel on sitä korkeampi, mitä enemmän sävellajissa on etumerkkejä. Vai oliko se matalampi. Sen voi kuulemma laskea. Anne on tutkinut sitä aihetta.

Sinapin viikonloppuun oli eräs kaveri humoristisesti varustautunut sinapinvärisellä paidalla. Hän uhosi ottavansa viikonlopusta kaiken ilon irti. Sitä ei ole syytä ymmärtää väärin, siis sillä tavalla ilon irrottamisena, että jäljelle jää iloton elämä, ei. (Tätä ilmausta Heikki-rehtori käytti usein.) Mutta sillä tavalla kuitenkin, että kun saunaan menoa on ensin viivytelty riittävästi, niin sen saunan jälkeen sitten aloitetaan peli, joka ei ole puolen tunnin mittainen, vaikka laatikossa niin lukeekin.

Päädyimme pelaamaan vielä leirin jälkeenkin, ja lauantai-ilta vierähti siellä niin ikään, vaikka virallinen ohjelma loppui jo neljän jälkeen. Jos tarkkoja ollaan, niin todella virallinen ohjelma, nimittäin kulttuuripääkaupungin avajaistapahtuma, alkoi niihin aikoihin. Mutta luulen, että ihminen voi paremmin kymmenen kuin 30 000 ihmisen yksiköissä. Näin muodoin väitän, että oli hyvä päätös jäädä Sinappiin. Vaikka menolipussa minun ja Kristiinan yhteinen strategia onnahtikin juuri sen verran, että putosimme kakkostilalle. Voittajan nimen voi tulla lukemaan täältä pelilaatikon kannesta.

Pitäisi saada Mielensäpahoittaja jostain lainaan. Tuomas Kyrö on kirjoittaja, kuten tiedetään. En tiedä, kuinka monen ihmisen nuorempi pojistamme ehti pahoittamaan, mutta minua lähinnä huvitti. Nimittäin tänään iltapäivästä kun kahvit oli juotu, ja olimme ihmisten ilmoilla, hän otti  ikenensä esiin, veti kasvoilleen julman irvistyksen, ja samassa tahdissa kun päästi sanoja harvakseltaan suustaan, otti pienillä jaloillaan luonnottoman suuria askeleita: "Nyt - lähdetään - kiutaamaan - tyttöjä!" Minä ainakin olen yrittänyt oppia siitä tavasta pois jo aikoja sitten. Siis yrittänyt. Mistä lie oppinut moista.

S.

6 kommenttia:

  1. Hei juuri luin tuota kyrön kirjaa, aivan huippu. Siitä, tai jostakin muusta tulikin mieleeni, että jossakin kirjassa oli novellikokoelma jonkun tyyliin Osmo -nimimerkillä varustettuna, ja siellä oli tarina miehestä, joka ei ollut turhamainen.
    Siinäpä vasta tarina! Se vetosi minuun ja soisin siitä keskusteluja vaikka tänne rullaviisuun.

    Nimetön olen, kun häpeän myöntää, että olen tähän aikaan hereillä; myönnän häpeän kuitenkin itselleni - onko se kyllin?

    VastaaPoista
  2. Es ist genug. Kuka auttaisi meidät tämän mystisen Osmon jalanjäljille. Otan mielelläni vastaan lukuvinkkejä. Nyt olen käyttänyt olemattoman lisäenergiani Sirenin tieto-finlandian lukemiseen.

    Novellit on ihan hirveän hyviä joskus! Ehkä huvittavin kotimainen oli Juha Mannerkorven LiLaKo, joka löytyy Suomalaisia mestarinovelleja -kirjasta. Siinä oli kyllä muitakin hyviä, Kauppa-lovosta eli -Loposta pidin myös. Nyt minulla vain on sellainen olo, että olen tämän sanonut jo aikaisemminkin. Mutta kuten eräs ystäväni kerran sanoi, kertaus on opintojen äiti.

    VastaaPoista
  3. Nyt muistan, kyseessä oli pakinakokoelma nimeltä Ollin pakinat.

    Wikipedia antaa lisätietoa.

    VastaaPoista
  4. Olli on tuttu mies, nimenä. Ostin Lassi Nummen ja Tuomas Anhavan esseitä ja kirjoituksia Suomalaisesta, viis ja kaheksan euroa. Kaksi tiiliskiveä, molemmille omansa. Kun olin niin kipeä ja ajattelin, että tarvitsen jotain, joka ei ole millään tavalla ajassa kiinni. Niin ne tuntuivat sitten hyviltä. Luin toista niistä kerran ennen kuin lähdin töistä kotiin, autossa istuessani. Ehkä vartin luin, ja rauhoituin, tuomiokirkon vieressä. Se teki hyvää ihmiselle, kirja.

    VastaaPoista
  5. Voi että kun minäkin ostin Tuomas Anhavan tiiliskiven Suomalaisesta ja ajattelin antaa sinulle lahjaksi sitten joskus.

    VastaaPoista
  6. Minä kiitän ja pyydän tietokoneen puolesta anteeksi. Anteeksipyyntö siksi, että vastasin jo yhden ilahtuneen kommentin tähän Herra, vaikka epäilen kuitenkin että Rouva, Anonyymin viestiin, joka toi valon viestin. Tietysti luulin ensin, että kyse oli tuosta rouvelistani, mutta kun ei sitten ollutkaan. Ja kun sitten palasin tähän viestiin, huomasin, että kommenttiani ei ollutkaan ollenkaan olemassa. Olen sitten ilmeisesti painanut liian vähää nappia.

    Mutta piti sanomani sen, minkä jo tuossa sanoinkin, että kiitos, kuKa lienetkin. Ehkä se tässä vielä paljastuu.

    S.

    VastaaPoista