torstai 30. kesäkuuta 2011

Villi sika

Vaimoni kunniaksi lienee se seikka, etten ainakaan muista, että minua olisi koskaan nimitetty siaksi. Tai edes Waagneriksi. Villisiaksi voisi periaatteessa alkaa jo nimitellä. Urani tryffelisienenmetsästäjänä alkoi eilen, jos ihan tarkkoja ollaan niin näissä Goethen maalaamissa tunnelmissa:

Näki poika ruususen,
ruusun kankahalla,
niinkuin aamu armainen,
luokse riensi poikanen
iloll armahalla.
Punaruusu, ruusunen,
ruusu kankahalla.

Poika virkkoi: poimin sun,
ruusu kankahalla,
ruusu uhkaa: pistän sun,
ettäs aina muistat mun,
ruusun kankahalla.
Punaruusu jne.

Poimi poika ruususen,
ruusun kankahalla.
Ruusu pisti pivohon,
poika huusi onneton,
huusi parkumalla.
Punaruusu jne.

Tästä suomennoksesta, jonka löysin netistä, vastaa Julius Krohn. Huomaan, että Eila Kivikk´ahon tarinassa korostuu ehkä enemmän runon alkuperäinen ajatus siitä, että ruusu kuitenkin hävisi taistelun, vaikka poikaa sattuikin. Vrt. "Käärme on pureva häntä kantapäähän" ;)

Toisen käännöksen viimeinen säkeistö menee siis näin:

Paha poika ruusun vei,
ruusun nummitieltä.
Ruusu pisti - ah ja oi!
mutta minkä ruusu voi,
joutui kauas sieltä.
Ruusu, ruusu, ruusunen,
ruusu nummitieltä.

Minä olin siis se paha poika,  ja piikeistä huolimatta revin eilen nurmikollemme levinneitä ruusuntaimia. Ne olivat tietysti juuriversoista levinneet, ja kun juuret olivat vahvoja, taimesta repimällä sain juurta ylös n. 150 sentin matkalta. Samalla kun ruohikko nousi juuren kohdalta ylös, sieltä nousi myös tryffelisieni. Niin sen täytyi olla, sellainen. Pieni, kevyt ja vaalea vaahtopallo, karamellin painoinen. Löytyessä se oli noin 15 mm halkaisijaltaan, nyt yön yli kuivuttuaan se on kutistunut noin kuuteen milliin. "Pistä poskeen", kannusti Aapo eilen kun kerroin löydöstäni. Hän toki myös kannusti minua hankkimaan villisikaa puolentoistasataa kappaletta ja rahoittamaan investointini villisianlihan myynnillä (osittain) ja tryffelinmyynnillä (osittain). Aapo sai itse vahingossa 15 mehiläispesää, ja on niiden kanssa nyt sitten vähän tahmaisissa tunnelmissa. Kuulemma rypsi kukkii tänä kesänä hyvin kovin.

S.

2 kommenttia: