perjantai 27. tammikuuta 2012

Usko omaan tekemiseen

Poika selvitti matematiikan kokeensa kunnialla. Sen enempää ei ole tarkoitus hänen koulusuorituksiaan jakaa reaaliajassa minua ympäröivälle virtuaalitodellisuudelle, mutta tässä on jotain muutakin kuin hyvä suoritus. Pyydetyn laskutehtävän kirjaamisen jälkeen ruutuja jäi yli yksi kappale molemmilla riveillä. Oppilas on päätynyt kirjoittamaan viimeiseen ruutuun oikein-merkin korkeimman omakätisesti. Hän on ilmeisesti luottanut suoritukseensa, että näin tämä menee. Olisipa kiva päästä lapsen pään sisälle tuossa tilanteessa. Onkohan siinä ollut huumori mielessä vai onko hän kirjannut hyväksymismerkkinsä ihan tyynen asiallisesti (tässä Fingerporia Tyynen asiallisesti)?

Meillä oli taannoin vanhan kansan opettaja. Ei hän kuria pitänyt millään tavalla, mutta muisteli kyllä aikaisempien oppilaiden kärhämiä oppilaiden kanssa, kuka ketäkin oli lyönyt ja mitä kommentoinut sen jälkeen. En ole katkera, mutta tiedän, että tämä Pentti-opettaja on minunkin nyrkinheiluttamisilleni hekotellut eräänkin kerran sen jälkeen, kun Niinimäen ala-asteen jätin taakseni.

Pentti oli hupsu mies. Hän optimoi ajan ja vaivan, jota työnteko, kyläkoulun pyörittäminen, häneltä vaati. Olen itsekin optimoijasielu, joten jollain tavalla ymmärrän häntä. En kuitenkaan läheskään kaikilta osin. Antakaa se minulle anteeksi.

Pentti julkaisi oppilaidensa koetulokset paperilla. Listassa oli luokan oppilaiden nimet, heidän arvosanansa kokeessa sekä millaisia virheitä he olivat tehneet. Luonnollisesti nimet olivat kokeen arvosanan mukaan järjestyksessä, korkein arvosana oli ylimpänä olevalla oppilaalla, ja voi sitä Ville-raukkaa joka oli listan viimeisenä. Hänen tekemiensä virheiden määrä oli niin suuri, että opettajalla oli täysi työ saada mahtumaan ne siihen virheille varattuun pieneen tilaan.

Muistaakseni isäni antoi tästä opettajalle palautetta. Puolustuksena oli, että onhan liikuntatunnillakin suoritukset julkisia, pitääkö niitäkin alkaa salaamaan. Sinänsä hyvä näkökulma, ja voi olla että niitä nykyään salataankin enemmän kuin ennen. Mutta asiassa ei kyllä pysytty ollenkaan tässä argumentoinnissa.

S.

3 kommenttia:

  1. Luonnollisesti, piti sanomani, kyseinen nimilista numeroineen ja kvalitatiivisine analyyseineen lähetettiin jokaisen oppilaan kotiin allekirjoitettavaksi, olihan joukossa myös kunkin vanhemman oma lapsi.

    S.

    VastaaPoista
  2. Tunnin aluksi: lukekaa sivu 12 ja tehkää viisi ensimmäistä tehtävää. Sen jälkeen Pena väistyy ja pienestä varastokopista kuuluu vanhanaikaisten koneiden pilipaliäänet internetiin yhdistettäessä. Huoh.

    Tepa

    VastaaPoista
  3. Minä en todistanut sitä kiivainta internettailua, mutta jotenkin huoh-olo tuli sinun puolestasi ihan elävästi.

    S.

    VastaaPoista