tiistai 17. huhtikuuta 2012

Kongen er död

Kuningas on kuollut. Kassalla yritin selvittää, mikä sai minut ostamaan lehden. Kannessa oli vanhuksen kuva ja sivun ylälaidassa luki KONGEN ER DÖD. Minulla tuli mieleen se omistamani cd-levy, jonka kannessa on valokuva Saksasta. Kioskin lehtitelineen vieressä on sotilaita. Lehtitelineessä eri lehdissä on eri otsikoita mutta sisältö on jokseenkin yhtenäistä. Luulen muistavani yhden otsikon oikein hyvin, mutta ehkä en muista: "Der diktator ist tod". Yhtä kaikki, kuva on otettu Stalinin kuoleman jälkeisenä päivänä.

Luulin siis, että kuningas on kuollut. Oikeasti kyse oli kuitenkin jostain paljon enemmästä. Kaikki muodollinen ja muodoton valta nimittäin kumartaa miestä, joka Forbesin listalla järjestyksessä on jossain 550 hutikoilla. Kuningas-epiteetti saa lehdessä attribuutteja itseensä kun Maersk Mc-Kinney Möller määritellään Tanskan elinkeinoelämän kuninkaaksi. Muistan minäkin nähneeni laivoja, joissa lukee maersk suurin kirjaimin.

Kioskissa myyjä oli poikkeuksellisen sanattoman oloinen, kun hain yläasteen ruotsinkirjasta tuttua sanaparia "rubriken lyder". Nimittäin otsikko kirkui niin kutsuvasti, että tein ostopäätöksen. Tuli sellainen olo vain, että piti sanoa sille myyjälle, että otsikko huusi suoraan minulle. Sitäpaitsi luulin, että valtakunnassa on oikeasti kuningas kuollut. Kassamies ei ymmärtänyt puhettani edes sieltä laidasta. Vaikka olisinkin muistanut sanaparin "rubriken lyder" kassamiehen ymmärrystola olisi tuskin muuttunut paremmaksi.

PS. Lutulle tiedoksi, että kesäkurpitsansiemeniä löytyy ehkä useampaakin sorttia kellarin ylätasanteen hyllyllä olevasta sinisestä pienestä paperipussista. Penkokaa. Multaa on lehtikompostissa, kellarissa on myös maitopurkkeja leikattuna. Lisää voitte kehitellä mistä vain keksitte.

S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti