torstai 8. marraskuuta 2012

Kotus on kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Lyhenteet on hauskoja, vaikka kotuksella ei liene mitään varsinaista tarkoitetta. Joku otus?

Kotuksen sivuilla löytyy bloggareita, joista toiset ovat ahkerampia kuin ensimmäiset. Näin muodoin ensimmäisiin voidaan lukea Raimo "Sailas" Sailas, jonka edellisestä kirjoituksesta on kulunut yli kaksi vuotta. Sofi Oksasen tuorein kirja Kyyhkyset kiihdytti Kersti Juvan kritiikkiin. Juvan blogipäivitystä lukiessa tuli raikas olo. En muista, että olisin koskaan lukenut mitään poikkipuolista Oksaseen liittyen (ellei lasketa sitä yhtä Fingerporia, jonka Ina näkyy linkanneen sivulleen). Moittiminen ei ole itseisarvo, mutta kuten Tuomas kerran tuumasi, Sofi oli jo hyvän aikaa ollut jollain tapaa kritiikin yläpuolella. Ei sillä, ei minullakaan ole mitään moitittavaa siitä ainoasta kirjasta, jonka olen lukenut. Moni viisaskin on sanonut Puhdistusta parhaaksi lukemakseen. Mutta kun ihminen on tällaisen puolipakanajumalattaren maineessa, asiallinen suhtautuminen hänen uusiin tuotoksiin voi olla vaikeaa, ja kritisointi tuomittavaa. Juvaakin näkyy joku tuolla blogikeskustelussa vähän moittivan. Minusta hänen esiin nostamansa esimerkit ovat vastaansanomattomia, jos kohta voi olla, että kirjan alkuun on jostain syystä päästetty tällaisia, jotta jonkun ääni tulisi juuri sellaiseksi, jollaiseksi kirjailija sen halusi. Rosoiseksi? En tiedä, arvaan.

Kieli on huikea teema siksi, että se sisältää kaiken. Laaja kielen taju kätkee sisäänsä paitsi sivistyksen, myös viisauden. Kielen avulla tavoitamme toisen ihmisen, mikä on täällä maan päällä parasta, mitä on. Italo Calvinon novellihenkilö Marcovaldo on sielukas köyhä mies, ja hänen äänensä kuuluu siksi, että kirjailija lainaa sitä. Muuten emme tietäisi siitä mitään.

"Yhdentoista kuukauden ajan kaupunkilaiset rakastivat kaupunkia ja voi sitä joka sen haukkui: pilvenpiirtäjät, savukeautomaatit, elokuvateatterien laajakankaat olivat kaikkien jakamattomassa suosiossa. Ainoa asukas, jolla tätä tunnetta ei ollut, oli varmasti Marcovaldo; mutta mitä hän ajatteli - ensinnäkin - oli vaikea tietää koska hän oli huono kommunikoimaan ja - toiseksi - sillä oli niin vähän merkitystä että se oli samantekevää."

Sanottavani piti, että kieli on ihan hyvä otsikko kaikkinaiselle blogipäivittelylle.

S.

1 kommentti: