lauantai 24. marraskuuta 2012

Pohjoisen pappi

Ilari Kinnunen on ehdolla kirkkoherraksi Rovaniemellä. Jostain syystä asiasta puhutaan nyt ympäri maata. En tiedä, miten tavallista on, että kirkkoherraksi valitaan ihminen vaalisijojen ulkopuolelta, mutta helppoa se ei ole. Väitän, että harvinaista myös.

Tuomiokapituli siis asettaa virkaa hakeneista kolme parhaaksi katsomaansa ehdokasta vaalisijoille. Näistä seurakuntalaiset äänestävät itselleen paimenen, joka erään teorian mukaan olisi suomenkielisessä asussaan hullunkurinen käännösvirhe ruotsista: Kyrkohärde, kirkon paimen. En tiedä. Mustankipeä on vähän samanlainen, mustasukkainen, svartsjuk.

Kolmen vaalisijalla olevan lisäksi voi ehdokkaaksi päästä, jos seurakunnasta löytyy riittävästi nimiä listalle, jonka allekirjoittajat tukevat valittua henkilöä virkaan. Ilari Kinnunen on siis saanut taakseen pitkälti kolmattasataa nimeä ja on ehdolla kirkkoherranvaalissa. Hänen pitää kuitenkin saada yli puolet annetuista äänistä sekä yli kymmenen prosenttia kaikkien äänioikeutettujen äänistä. Näin siis äänestysprosentin on noustava yli kymmenen. Jos se on tasan kymmenen, kaikkien äänten on mentävä Kinnuselle.

Kinnunen herättää närää vanhoillislestadiolaisuutensa vuoksi. Uutisia lukiessani ymmärsin kuitenkin, että Kinnunen on hyvin pidetty, eikä itse herätä närää. Tämän momentin lisäksi vaaleissa on tapahtunut yhtä jos toista muutakin, "vauhtia ja vaarallisia tilanteita" kuten sopivan kulahtanut sanonta kuuluu. Yksi ehdokas kuoli, toinen hyllytettiin rikossyytteiden vuoksi.

Juonenkäänteistä on vähän vaikea saada median kautta selvää. Täältä voi lukea rovaniemeläisen, asiaa seuranneen kirjoittajaihmisen omaa pohdintaa aiheen ympäriltä. Hannu Taanilakin puolustaa näkökulmien rikkautta. Viisaaksi tulee sitten, kun on samaa mieltä hänen kanssaan.

S.

5 kommenttia:

  1. Tästähän saisi oivan dekkarin...

    Olen itsekin ihmetellyt asian saamaa mielenkiintoa. Ja miksi IK nostetaan esille, mutta ei PK? Saman taustan omaavia henkilöitä. Puhutaanko kuitenkin taustan sijasta henkilön ominaisuuksista? Itse en tunne, enkä ole ikinä tavannut ketään ehdokkaista.

    ts

    VastaaPoista
  2. Olinpa kerran häissä joissa kyseinen kirkkoherraksi mielivä toimitti vihkimisen. Vanhoillislestadiolaisuuden lisäksi on käsittääkseni pappissuvun vesa. Se on jännä miten vakaumus aiheuttaa närää, vaikka sinänsä itse henkilö olisi pidetty. Ihmiset pelkäävät valtavirrasta poikkeavaa vielä nykyisinkin yllättävän usein.

    VastaaPoista
  3. Kyllä on totuus usein tarua ihmeellisempää. Ilmeisesti Ilari Kinnusen taakse on julkisesti asettunut aika paljon ihmisiä, ja siksi siitä sitten puhutaan. Andie, olikohan juurikin Ilari tämä pappi, joka vihki? Hän ei ole pappissuvun vesa. Tiedän kyllä toisen nuoren Kinnusen, joka vastaa kaikilta osin kuvaustasi...

    S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, voipa sitten hyvin ollakin ettei kyseessä olekaan I.K. Olet oikeassa, kun tarkemmin mietin. Jopas sattui kömmähdys. :)

      Poista
  4. Huvittavaa törmätä muualla kuin Rovaniemellä tähän juttuun, mutta juuri tätähän tämä on, mediaa. Täällä pääkallopaikalla jännitetään vielä maanantaihin asti, katsotaan miten käy. :)

    VastaaPoista