lauantai 13. syyskuuta 2014

Kiusallinen

En tiedä, mutta ei kaikkea tarvitse tietää. Poliitikot luulevat, että pitää. Suu käy, vaikka ajatus on katkennut jo tovi sitten. Joskus tuntuu, että jonkun pitäisi taputtaa heitä olalle, että ota ihan rennosti, kyllä sulle palkka maksetaan vielä kuukaudenkin päästä, vaikket sinä nyt tiedäkään tästä asiasta ihan kaikkea, tai vaikka sulla ei ole mielipidettä.

Minä en tiedä, onko Hesarin uusi Kriitikko kohtaa kirjailijan -formaatti hyvä. Se on siis HSTV:n tuottama, elävää kuvaa ja ääntä. Sitä katsotaan kännykästä tai tietokoneelta ja kuunnellaan samalla. Tänään katsoin ja kuuntelin yhden sellaisen ohjelman, ohjelmiinon, istuessani autossa vietyäni vauvamme päiväkotiin ennen oman päiväni alkua. Siinä Antti Majander istui nokikkain Juha Itkosen kanssa ja kuivakanoloinen erotuomari, jolla oli komeankuuloinen sukunimi (Lehmusvesi), oli kolmantena. Väliin nostettiin Majanderin väittämiä kirjasta, ja niitä sitten kirjailija kommentoi, ja toisinpäinkin. Että Itkonen sanoi väliin, mitä hän olisi toivonut kritiikissä olevan.

Majander oli aika perusnihkeänä siinä. Katsoin ohjelman kiinnostuneena, mutta niin kai katsovat kiinnostuneena nekin ohjelmia, jotka ovat kiinnostuneita viidakon tähtösistä tai suurimmista pudottajista tai isoveliohjelmasta. Tai jostain todellisuustelevisiosta, jossa näytetään oikeita ihmisiä ja jotenkin niiden häpeää tai ahtaallaoloa. Sinänsä ohjelmassa oltiin siis koko ajan tolkun äärellä, ja on hienoa, että kriitikot joutuvat kohtaamaan kirjailijan silmästä silmään. Minusta se siinä ohjelmamuodossa on mahtavaa! Mutta samalla tuli vähän sääli, ja sympatiaa saavat oikeastaan molemmat osapuolet, että ei tuo välttis ihan hirveän mukavaa ole kenellekään. Jotenkin se oli jäykkää. Olisi ehkä parasta, jos vastaava keskustelu saataisiin nauhoitettua salaa näiltä osapuolilta, niin että juttelisivat vain, ja puhuisivat suunsa puhtaaksi, ja sitä saisi sitten katsoa. En tiedä.

Jari Tervo oli aiemmin samanlaisessa ohjelmassa Juhani Karilan vieraana. Siitä Tervosta minä vain en pidä, kai nyt julkisuudessa lilluvasta ihmisestä voi näin sanoa? Eikö? Ehkei. En minä tiedä. Mutta en olekaan kansanedustaja. Vaikka kivaahan se varmasti olisi.

S.

2 kommenttia:

  1. Jari Tervo esiintyy Kuka Kukin Luulee Olevansa -nimisessä kirjassa.
    S.

    VastaaPoista
  2. Etenkin tuo alku hyvä. Mielestäni ihminen voi aivan hyvin sanoa: "En tiedä, mutta otan selvää ja palataan asiaan." Oli sitten poliitikko, johtaja tai jotain muuta.

    ts

    VastaaPoista