keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Lokero Paseille

Tapasin eilen Ollin, jolla on lokero päässä muutamaa ihmistyyppiä varten. Asia paljastui, kun mietittiin, mikä olikaan sen yhden miehen nimi. Oliko se Heikki? 
"Ei ollut heikki. Hän oli Henri, sillä päässäni on huone kaikille Henreille. Siellä on muitakin kuin Henrejä. Lisäksi on huone muun muassa Paseille."

Kysyin myöhemmin Ollilta, onko hänellä useampia huoneita. Kuulemma on. Panun huoneessa on vain yksi Panu. Aiemmin se Panun huone oli Heikin huone, mutta Panu valtasi sen, vähän vaivihkaa. Panun huoneen ovessa on natsisymboli ja se on tunnelmaltaan hyvin synkkä ja ahdas. Siellä ei tosiaan ole muita kuin Panu.

Muistimestarit käyttävät tällaisia palatseja hyväksi. Ihmisiä, jotka näkevät automaattisesti kaiken visuaalisesti tai jonkun toisen aistin kautta "tupla-aistivat" asioita, kutsutaan synesteetikoiksi. Ystäväni sanoi, että Raksilan sitimarketissa Oulussa maistuu aina kumi. Tyttäreni kummitäti voi määritellä jokaisen kuulemansa sanan värin.

Venäjällä asui aikoinaan mies, joka kuoli keskinkertaisena ja ilmeisen onnettomana. Hän muisti kaiken, mitä hänelle puhuttiin. Olen tästä puhunut ehkä ennenkin, en muista. Tämä mies liu'utti silmäinsä edessä elokuvaa kaikesta siitä, mitä hänelle puhuttiin. Kun hän palasi kuulemiinsa asioihin, hän kelasi filmin vain sopivaan kohtaan ja katsoi, mitä siinä sanottiin. Asiasta tuli hänelle riesa, niin että hän lopulta yritti mielikuvissaan polttaa muistilappuja, joihin oli kirjoitettu joitain epäoleellisia numeroita. Nuotiossa hän näki hiiltyneitä lappuja, joista himmeästi vielä hohti niihin kirjoitetut numerot... Mies muisti kaiken, muttei silti menestynyt työssään erityisen hyvin, eikä elämässäänkään. Kuten olen toistanut aiemminkin, toistan taas: pitkäikäisiä ihmisiä yhdistää kaksi asiaa, uteliaisuus ja huumorintaju. Oma uteliaisuuteni kohdistuu tällä hetkellä mm. muistamiseen. Mutta otan tämän ihan huumorilla.

Ollilla olisi potentiaalia. Sanoin joskus, että vaimollani olisi myös. Ensin hänen pitäisi vain innostua asiasta, ja minä luulen, että vaimoni innostuu muista asioista. Eipä silti, visualisoinnin taidon voi opetella kuka vaan. Hyvä muisti on hankittu ominaisuus, yksiselitteisesti. Biologisesti eri ihmisen muistikyky vaihtelee hyvin vähän.

S.

2 kommenttia:

  1. Sulla on kivoja tapauksia. Tai tapaamisia. Tai tuttavia? Lokeroita ja Paseja ja kaikkia.

    VastaaPoista
  2. Joo, joskus. Kyllä niitä on muillakin, siinäkin tilanteessa oli viisi muuta. Tuskin illalla kukaan muu kuitenkaan muisteli asiaa, saati bloggasi siitä. Tai mistäpä tiedän. Toisaalta joskus vasta asian kirjoittaminen tekee jonkun tilanteen tai repliikin näkyväksi myös minun katsella, vaikka olen sen kertaalleen itse elänyt.

    S.

    VastaaPoista