lauantai 5. syyskuuta 2015

Merkillistä iloa

Olen käyttänyt vuodenvaihteesta asti eteerisiä öljyjä. Olen iloinen, että ne ovat tulleet elämääni. Tilaan niitä itselleni kuukausittain. Joka tilauksessa on ollut mukana aina myös joku muu kuin minä itse. Perheeni kanssa käytän kuitenkin niitä hyvin paljon. Meillä kaikilla on niistä hyviä kokemuksia.

Selitin tätä öljyilyasiaa eräälle ystävälleni. Hän ei alkuun päässyt oikein kärrylle, mistä tässä harrastuksessani on oikein kysymys. "Kyse lienee siis jonkinlaisesta nautintoaineesta?" hän kysyi. Siinä hän oli ihan oikeassa. Osa öljyistä vaikuttaa ihan fyysisesti, esim. piparminttua käytämme erilaisissa lihas- ja nivelkivuissa. Sitruunaöljy voi piristää. Mutta sitten on sellainen mystinen öljy, joka ei lakkaa minua viehtomasta. Sen nimi on frankincense, ja se on uutettu Omanissa ja Iranin suunnalla kasvavan Olibanum Sacra -puun pihkasta. Sitä minä kutsun totiseksi nautintoaineeksi! Olibanum-suvun puut ovat öljypuita, ja tätä öljypuun pihkaa on käytetty suitsukkeena. Tästä pihkasta valmistettu eteerinen öljy on aikanaan, yli 3000 vuotta sitten, ollut maailmankaikkeuden kallein aine. Halpaa se ei vieläkään ole, hyvälaatuisesta öljystä saa pulittaa 8000€/litra.

Minäpä kerron unelmani: jospa saisin koko loppuelämäni ajan olla tämän jalon aineen kanssa kosketuksissa, päivittäin. Tavalla tai toisella. Sen tuoksu on hyvin merkillinen, mainio. Metsäinen, pihkainen, eukalyptukseksikin mainittu, joku puhui kamferitipoista. Haju myös vaihtelee öljyn laadun ja öljyerän mukaan; Oman, jossa tätä puuta kasvaa kaikkein eniten, ei päästä rajojensa yli kaikkein korkealaatuisinta, kirkasta olibanum-puusta valmistettua öljyä. Se viedään sulttaanille. Kiehtovaa! Siellä sitä arvostetaan. Olisinpa Omanin sulttaani.

Tiedän miehen, joka lotraa joka aamu pienen pullollisen (5ml) frankincense-öljyä. Hän on fyysisesti pahoin kärsinyt mies, selkärangassa on murtumia monessa kohtaa, ja sen sellaista. Olisi kiva jutella hänen kanssaan tämän öljyn käyttökokemuksista. Tätä ainetta on käytetty vuosituhansien ajan, ja sitä tiedetään käytetyn sekä pakanallisissa että kristillisissä riiteissä/uskonnollisissa menoissa auttamaan yhteyden luomisessa korkeampiin voimiin. Tämä on siis perimätietoa. Itse en ole kokenut mitään tämänsuuntaista. Öljy on ensisijaisesti hyvän tuoksuista ja siksi sitä käytän. Tiedän myös ihmisiä, jotka eivät pidä sen hajusta lainkaan. Sellaisia eteeriset öljyt ovat. Toiset tykkäävät, toiset inhoavat. Usein kyllä löytyy jokaiselle ihmiselle jokin haju, jonka voi hyväksyä, myös hajusteallergikkojen tiedän sietävän niitä.

Tunnen erään herkän miehen, joka kokee erilaiset eteeriset öljyt hyvin voimakkaasti, jokaisen omalla tavallaan. Tuntemukset toistuvat jokseenkin identtisinä, ja aina tietty öljy aiheuttaa tiettyjä "oireita" tai vaikutuksia. Hänellä on mm. sähköiset kädet niin, että erilaiset sähkölaitteet toisinaan menevät (ilman öljyjä siis) hänen käsiensä kosketuksesta sekaisin. Yksi öljy aiheuttaa hänelle sähköisyyttä. Älypuhelin ei toimi silloin ollenkaan, eikä esim. viestien lähettämisestä tule mitään. Frankincense-öljyn käyttö aiheuttaa hänelle toistuvasti, no, mielenkiintoisia tuntemuksia. Hän ei ollut ennen näitä kokemuksiaan tietoinen, miten tätä öljyä on historian saatossa käytetty.

Eteeriset öljyt ovat siis kasvien eri osista tislattuja, uutettuja tai puristettuja haihtuvia nesteitä. Ne toimivat kasvin puolustusmekanismina ja pitävät kasvin elossa; ilman niitä kasvi kuolee. Öljyjä on kasveissa pieni määrä ja niiden eristäminen on hidasta ja työlästä. Sen on lisäksi syytä tapahtua matalassa lämpötilassa, sillä muuten osa öljyjen vaikuttavista aineista hajoaa.

Noista hajuista vielä, ja mieltymyksistä. Tilasin katajaöljyn. Olen aina pitänyt katajasta, en niin paljon kuin veljeni, mutta kuitenkin kovasti. Ajattelin, että katajaöljy se on jotain se. Kun pullo tuli, ja avasin sen, oli haju niin vastenmielinen kuin vain kuvitella saattoi. Pistävä hienhaju, siis vanhan miehen pistävä hienhaju tuli pullosta ulos. Toivottavasti öljyt, jotka ihollani tai elimistössäni (ne imeytyvät välittömästi, vaikka haju jääkin iholle joksikin aikaa) ovat, eivät koskaan haise kenenkään nenään yhtä pahalle kuin haisi se kataja silloin minun nenääni suoraan pullosta haisteltuna. Mutta niin vain kävi, että kidutin itseäni jonkin aikaa katajaista nestettä haistellen, ja pian totuin siihen. Siitä tuli merkillisellä tavalla hyvänhajuista. Vaimoni suorastaan ylisti sen tuoksua viimeksi, kun olin sitä kiikuttamassa jonnekin. Hän kielsi panemasta pulloa kiertoon, mutta minä lupasin tilata sitä lisää.

Tällä kertaa jätän tähän. Näistä nautintoaineista myöhemmin ehkä lisää.

S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti