torstai 10. joulukuuta 2015

Jotenkin en nyt viitti vaan tähän otsikkoon sitä kirjoittaa vaikka sen tuonne tekstiin kohta kirjoitankin

Tänään työpäivän jälkeen tulin alakertaan, yhteen Turun hienoimmista alakerroista. On yläkertakin hieno. Siellä on huone, jossa toisinaan saa olla ihan rauhassa. Tänään vieressä nuokkui mies. Suurimman osan ajasta oli siltä osin rauhallista, sillä mies tuli läppärinsä kanssa, pani napit korville ja nukahti ja nuokkui. Nuokkuessaan siinä hänen koneensa tuuletin hiljeni. Herättyään se sitten aina käynnistyi ja meteli alkoi. Mutta miesparka oli varmaan akuutissa unentarpeessa.

Alakerrassa on hylly, josta saa ottaa kirjoja. Siihen kai saa myös panna kirjoja. Tänään käsiini tarttui Boyerin Tieteiden kuningatar. En muista, kuka tätä kirjaa minulle suositteli. Aivan iskemättömässä kunnossa. Hintalaput vielä kiinnitettynä. Ei varmasti ole avattukaan näitä kirjoja. Itse avasin ihan vain siitä syystä, ettei seuraava omistaja pääse sanomaan samaa, tai jos pääsee, niin erehtyy.

Kirjat on suomentanut Kimmo Pietiläinen. Hän on mukava mies. Tapasin hänet taannoin entisissä hommissani ja haastattelin. Näin hänet taas tänä syksynä sattumalta kirjamessuilla Turussa, kahdeksan vuoden jälkeen, ja kysyin, että miten maa makaa. Hän ei tietenkään muistanut minua, ja kysyi, että mitä tarkoitan. Kysyin, että joko kansaa on alkanut oikeat asiat kiinnostamaan. "Ei. Tissit ja jääkiekko", kuului lyhyt ja ytimekäs vastaus. Muistin hänen intohimonsa tietokirjallisuutta kohtaan ja hienoisen kritiikin mm. kirjakauppojen tarjontaa ja sen yksipuolistamista kohtaan. Hän taisi jo tuolloin olla pahoillaan siitä, että ihmiset eivät ole kiinnostuneita siitä, miten asiat ovat; vain viihde kiinnostaa. Eihän tuo koko totuus ole eikä hän varmasti näin ehdottomasti sitä sanonut silloin. Silti Kimmo Pietiläinen jaksaa vuosikymmenestä toiseen tuottaa jatkuvalla syötöllä korkealaatuista käännöskirjallisuutta tietokirjamarkkinoille. Liian myöhään ajattelen, että olisi pitänyt kysyä, kuinka monta sivua hän on kääntänyt, kuinka kauan aikoo vielä jatkaa ja kuinka hän tuon työnsä hoitaa käytännössä. Herää ehkä aikaisin ja menee myöhään nukkumaan. Mukava mies. Ehkä vielä tapaan ja kysyn.

Tänään pelasimme keskimmäisen kanssa lautapelejä. Olimme illan ihan kahdestaan. Tämä oli suunniteltu juttu. Huomenna menen ja otan/otatan hänestä kaverin vehkeillä studiokuvia. Katsotaan, mitä sitten tapahtuu. On meinaan kuvauksellinen lapsi, jos ovat kaikki muutkin. Illalla Jari Sinkkonen kehotti katsomaan lasta ja päätti iltahartautensa Herran siunaukseen.

S.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti